Article publicat al butlletí Switch número 7 a l’octubre de 2022.

Vídeo artificial, ja el tenim aquí

Investigadors en intel·ligència artificial de les principals empreses tecnològiques i centres de recerca treballen en noves aplicacions que tenen la capacitat de generar vídeo automàticament a partir de simples indicacions de text o a partir d’ imatges estàtiques.

De moment han aconseguit passes importants en l’animació d’imatges o la generació de petits vídeos.

  • La proposta de Microsoft amb Nuwa Infinity va per aquí. Crea, de moment, animacions molt simples (fulles que es mouen, pluja que cau…), però que mostren el potencial d’aquesta tecnologia emergent.
  • En la mateixa línia, Meta acaba d’anunciar que el seu laboratori d’R+D ja té disponible Make a Video, un generador de vídeo automatitzat que es farà públic el novembre.
  • L’última novetat es diu Phenaki, presentat fa uns dies en una conferència d’investigadors en IA. Permet generar vídeos realistes de fins a 2 minuts de durada.

Mentre aquests nous desenvolupaments es consoliden, la combinació de diverses eines d’intel·ligència artificial ja permet crear produccions audiovisuals en les quals les imatges i els sons els generen processos automatitzats.

Un curt creat amb IA, premiat a Cannes i a l’Ars Electronica

The Crow és el curt creat per l’artista digital Glenn Marshall que es va endur el premi del jurat al Festival de Cinema de Cannes i ha estat premiat també a l’Ars Electronica 2022. En aquesta entrevista, Marshall explica com l’ha creat. The Next Web.

Un altre exemple de pel·lícula creada amb IA és Salt, de l’alemany Fabian Stelzer. L’ha fet combinant les aplicacions DALL-E, Midjourney i Stable Diffusion per a les imatges, Synthesia i Murf per a l’àudio, i Ableton, per a altres sons.