Contingut publicat al butlletí Switch número 16 al 15 d’abril de 2024.

Tot esperant Sora

No se sap quan estarà disponible comercialment, però Sora, el nou model de generació de vídeo d’OpenAI, ha desfermat l’interès i el temor, tot a la vegada, de la indústria audiovisual.

  • Sora pot crear vídeos de fins a un minut de durada i una qualitat no vista fins ara a partir d’indicacions de text.

OpenAI ja s’ha reunit amb executius, productors i directors de Hollywood. Alguns artistes l’han provat i han difós curts generats amb l’eina. Aquí en teniu una mostra.

  • Es poden distingir dels creats per humans? La revista Variety els ha ensenyat a 1000 persones i ha preguntat si eren fets per persones o per una IA. Gairebé la meitat dels enquestats creien que els havien fet equips humans.

De fet, tenen raó. En totes les produccions l’ús de Sora ha estat parcial. Ha calgut molta participació humana. L’equip de Shy Kids, creador de Air Head, un dels vídeos que ha tingut més ressò, explica com l’han fet i quines són les seves impressions.


Els que han provat Sora diuen que:

Pot substituir el rodatge en tot o en part però no l’edició ni la postproducció. De moment.

  • El procés de creació no és senzill i porta temps. S’han de descartar moltes imatges que no són vàlides, fer proves i cometre errors. El control del què genera encara és inestable.
  • És útil per crear personatges i entorns entre realistes i fantàstics. No tant per substituir imatges reals.
  • Pot augmentar les capacitats creatives en projectes de baix cost. Però…
  • … per generar 1 minut de vídeo es necessiten uns 12 minuts de processament amb una targeta NVIDIA H100 que costa uns 25.000 dòlars. Barat tampoc no és.

Patrick Cederberg, creatiu de Shy Kids: “Amb programes com Sora ens adonarem de la  importància dels creatius i dels tècnics.”