Tanca la 10a edició del Zoom Marques sobre la IA aplicada a la comunicació de marques

La desena edició del Zoom Marques, la jornada anual organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, es va celebrar ahir a Foment del Treball posant al centre del debat la intel·ligència artificial com a eina clau per a les marques. Es van donar a conèixer les darreres tendències i solucions d’IA per aquest sector i es va parlar de com les marques es relacionen amb aquesta eina d’automatització accelerada.

A la sessió David Lahoz, Product Strategist a TAPPX, va mostrar una bateria de solucions d’IA que les marques ja estan utilitzant. Entre elles el product placement virtual, que permet afegir, actualitzar i personalitzar, segons el tipus d’audiència, els productes que apareixen a sèries i pel·lícules. O bé, l’edició automatitzada de vídeos que il·lustren notícies de mitjans digitals.

Posteriorment va tenir lloc la taula rodona de debat moderada per la periodista i CEO de TheCreative Bibiana Ballbè amb Albert Giménez, Business Development Manager de Wildbytes; Josep M. Ganyet, CEO de Mortensen i professor de la UPF; i Ramon Arteman, Director de Metropolitana.

Albert Giménez, de l’agència d’innovació experiencial Wildbytes, va explicar com a través d’aquestes tecnologies les marques arriben a l’usuari de maneres innovadores amb un missatge hiperpersonalitzat, fomentant una relació més fluida amb les audiències. Entre elles va mostrar una campanya per a New Balance on, a través de la visió per computador, es detectaven patrons inusuals de vestimenta a la plaça Callao de Madrid per a poder fer recomanacions personalitzades del producte. Aquesta mateixa tecnologia també es va aplicar en botigues de retail directament.

Ramon Arteman de Metropolitana, coneguda per campanyes on, a través de la tècnica deepfake, reviuen personatges com Lola Flores per a Cruzampo, el mític còmic Cantinflas per una creativitat de la cadena d’alimentació Soriana o Dalí per la Fundació Reina Sofía; va recalcar que un dels grans reptes és aconseguir que les creacions artificials no semblin massa perfectes i reflexin els errors humans per percebre-les com a reals. També va emfatitzar que sovint les marques donen a conèixer com a part de la campanya que han fet servir tècniques d’IA per a que el públic no tingui la percepció de que és un engany.

Per últim, Josep Maria Ganyet va donar el contrapunt com a expert en intel·ligència artificial exposant que la IA no és un procés desatès que treballi sol, els objectius i la validació dels seus resultats sempre passen per la mà humana. També va destacar que les feines més repetitives seran substituïdes per màquines, però les que requereixen de reflexió, criteri, improvisació… seguiran en mans dels humans.

Entre tots van coincidir a destacar que el més important és que a les IAs que s’estan fent servir en comunicació de marques encara els hi queda molt camí per recórrer, però l’evolució està sent exponencial i es fa impossible saber fins on arribarà. La gran qüestió serà qui i com es controlen aquestes eines.