CONFERÈNCIES INAUGURALS
Dilluns 14 de novembre de 2022
CaixaForum (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8) de Barcelona
Inscripcions gratuïtes.
La Setmana del Talent comença amb dues Conferències Inaugurals on es proposa una reflexió monogràfica i en profunditat sobre aquells grans avenços, reptes i tendències que marcaran el futur de la indústria audiovisual. Són unes sessions obertes al públic per a les quals es compta amb la participació de professionals experts en la matèria.
Enguany parlarem sobre la nova economia audiovisual catalana i sobre el “Greenshooting” i els rodatges sostenibles.
La nova economia audiovisual catalana
Perspectives, infraestructures i estratègia del creixement dels pròxims deu anys
De 9:15 h a 10:45 h
El sector audiovisual viu un creixement exponencial en l’àmbit mundial, tendència que també es reflecteix a l’estat espanyol, que ha creat una estratègia per a convertir-se en hub audiovisual de referència del sud d’Europa. Catalunya compta amb un ecosistema audiovisual molt fort en tots els segments del sector, però és necessari dotar-la d’infraestructures modernes que garanteixin que la nostra indústria pugui competir amb la nova economia audiovisual dels anys vinents. El sector audiovisual serà clau i estratègic en la dinamització de l’economia catalana, de la mateixa forma que en el seu moment ho van ser el sector turístic, l’automoció o el tèxtil.
On volem situar-nos l’any 2030? Com ho farem?
Amb Jordi Foz, secretari general del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Lluís Garriga Paituví, conseller del Consell de Govern de la CCMA; María Carmen Fernández, directora d’Innovació i Nous Negocis del Grup Mediapro; i Miquel Rutllant, president Clúster Audiovisual de Catalunya. Amb la moderació de Mònica Lablanca, cap de Desenvolupament Estratègic de la CCMA.

Jordi Foz
És Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i Diplomat en estudis avançats en Ciència Política per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Direcció Pública a l’Escola d’administració pública de Catalunya i Programa de Funció Gerencial d’ESADE. És Funcionari del cos superior de la Generalitat de Catalunya, ha treballat en diferents Departaments de la Generalitat en tasques relacionades amb el dret públic. També ha exercit diversos càrrecs de direcció pública. En les dues darreres legislatures, ha estat secretari de Transparència i Govern, des d’on ha impulsat les polítiques de transparència, dades obertes, participació, processos electorals i integritat pública. És soci de l’Associació Catalana de Gestió Pública i, en el terreny cívico-cultural, ha estat secretari d’Òmnium Cultural i president d’Òmnium Gràcia. També ha estat professor associat de Ciència de l’Administració a la Universitat de Barcelona. Des de maig de 2021 és el secretari general del Departament de Cultura.

Xavier Marcé
És el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l‘Ajuntament de Barcelona. La seva missió és liderar les polítiques de turisme a la ciutat i vertebrar i impulsar el teixit empresarial en l’àmbit de les indústries creatives, recolzant el posicionament de Barcelona com a estratègia pel foment de l‘activitat econòmica i l’atracció del talent. Ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional en el sector públic, especialitzant-se en la promoció econòmica i el foment de la cultura i la comunicació. També és destacable la seva contribució en els àmbits de l’ensenyament i la producció literària, i és col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació.

Lluís Garriga Paituví
És membre del Consell de Govern de la CCMA i col·laborador de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) com a professor del Màster en Màrqueting Polític. Anteriorment, ha sigut conseller delegat de La Xarxa Audiovisual Local on va impulsar la creació del Pla Estratègic de la Xarxa 2020-2025 i la seva implementació. Durant quinze anys va ser director adjunt del Grup Lavinia. També va treballar a Televisió Espanyola, on va ser sotsdirector dels serveis informatius de TVE Catalunya. Va ser membre del Consell d’Administració de la CCMA (1997-1999) i d’ICB (2002) i representant de l’Ajuntament de Barcelona a la Fundació Privada Centre Internacional de premsa de Barcelona (1999-2004).

Maria Carmen Fernández
Enginyera Superior en Telecomunicacions i màster de Comunicacions Mòbils per la UPC, MBA per ESADE, Programa Promociona per a Dones en Alta Direcció (ESADE) i seleccionada entre les 30 dones europees que el 2019 es van formar en el programa EWOB (EuropeanWomen on Boards). Va començar la seva carrera en les àrees de I+D a Ericsson i Vodafone per ocupar després diversos càrrecs directius a RSLCOM, operadora americana de telecomunicacions, sent responsable també de part de l‘equip de llançament d’una altra operadora de telecomunicacions, filial del grup americà. Posteriorment, va ocupar diversos càrrecs com a directora d‘operacions en empreses de disseny i fabricació dels primers equips de consum electrònic connectats i va ser Managing Director de la plataforma de streaming Total Channel. Es va incorporar a GRUP MEDIAPRO el 2014 col·laborant en diferents àrees de Desenvolupament de Negoci fins a ocupar la direcció d’Innovació i Nous negocis, integrada per LVP, Ubeat, VISYON i les àrees d’innovació corporativa i de plataformes audiovisuals.

Miquel Rutllant
President del Clúster Audiovisual de Catalunya i enginyer superior en telecomunicacions per la UPC i MBA d’IESE. Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en empreses del sector audiovisual: director comercial de TVC Multimèdia a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i director territorial de l’enginyeria audiovisual Vitelsa. Des de 2012 és el director general del Grup Lavinia, un dels principals grups de continguts i serveis audiovisuals a Espanya.

Mònica Lablanca
Vicepresidenta del Clúster Audiovisual de Catalunya i llicenciada en periodisme per la FCRI Blanquerna, Màster en comunicació empresarial per la UB i Executive Master en Màrqueting i Vendes per Esade. Ha exercit diferents càrrecs en el sector públic i l’audiovisual. Ha estat DIRCOM a l’ajuntament de Sant Cugat i Directora de l’EPEL Cugat Mèdia. En el sector privat, ha liderat la direcció de Comunicació Interna d’Anuntis Segundamano. Recentment s’ha incorporat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals com a cap de desenvolupament estratègic.
Greenshooting: la sostenibilitat als rodatges
De 11:15 h a 13:00 h
El canvi climàtic és una realitat. Totes les indústries estan en plena transformació i l’audiovisual no es pot quedar enrere. Els rodatges són el focus principal de contaminació: viatges, generadors, materials d’un sol ús… De mitjana 3 dies de rodatge poden equivaldre a 20 tones de CO2 i una hora d’una sèrie pot arribar a generar 77 tonelades.
L’administració aviat exigirà certificats verds per poder rodar, també per poder optar a les subvencions i la figura de l’“Ecomanager” serà clau en les properes produccions.
Les principals plataformes internacionals ja ho estan aplicant en els últims rodatges i conceptes com el valor compartit ja s’estan imposant a totes les empreses que busquen un propòsit.
La jornada posarà de relleu els principals reptes i donarà eines per afrontar els rodatges. A més, parlarem amb productores que ja estan aplicant aquestes mesures amb èxit però davant de dificultats.
PRESENTACIÓ
amb Carlota Guerrero, manager de la Catalunya Film Commission
Carlota Guerrero ens presentarà les línies principals de la GUIA PER LA INCORPORACIÓ DE SOSTENIBILITAT ALS RODATGES i ens explicarà com des de la Generalitat de Catalunya, s’està impulsant l’ús de Green Film per a la certificació de la sostenibilitat en els rodatges.
TAULA RODONA Els grans reptes dels rodatges sostenibles
Marta Lopera, doctoranda especialitzada en sostenibilitat en la cultura audiovisual, moderarà aquesta taula rodona on participarà Esmeralda Ruiz, responsable de sostenibilitat i marketing a Fresco Films, responsable dels serveis de producció de “Joc de trons” o “Spider-Man: Far From Home”, entre altres súper produccions; Oliver Lupiáñez, consultor de sostenibilitat a K is for Knowledge, empresa especialitzada en estratègies de sostenibilitat per les productores i Carlota Guerrero, manager de la Catalunya Film Commission.

Marta Lopera Marmol
Doctoranda en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, és Digital Marketing Manager del Cambridge SupTech Lab i membre investigador del grup de Recerca Communication, Advertising and Society (CAS). Actualment codirigeix un projecte sobre sostenibilitat en la cultura audiovisual sota el marc del Planetary Well-Being de la UPF. Ha publicat articles en revistes especialitzades i ha fet estades internacionals en universitats de França, Austràlia i Holanda. Les seves principals àrees de recerca són les sèries de televisió, els trastorns mentals i la sostenibilitat en la cultura audiovisual.

Esmeralda Ruiz
Responsable de Sostenibilitat i Màrqueting des de 2018 de Fresco Film Services, que ofereix serveis de producció integral a produccions internacionals com "Game Of Thrones", "Terminator: Dark Fate", "Spider-Man: Far From Home", “Black Mirror”, "Narcos: México" o "Killing Eve" entre d’altres. Compromesos amb la sostenibilitat en els rodatges, són un referent internacional per la seva forma de treballar en els rodatges, protegint activament el medi ambient.

Carlota Guerrero
Responsable de la Catalunya Film Commission, un servei que promou i facilita els rodatges arreu del territori. Des de la seva posada en marxa el 2007, la CFC dona suport a les produccions que roden a Catalunya amb tot el que té a veure amb l’accés a les localitzacions i la gestió de permisos, a més d’oferir assessorament amb els protocols COVID o els criteris de sostenibilitat. Carlota Guerrero és llicenciada en Filologia Anglesa i en Periodisme. Abans de la seva incorporació a la CFC va treballar en producció i gestió audiovisual.

Oliver Lupiáñez
Consultor de sostenibilitat a K is for Knowledge, una empresa catalana innovadora que des del 2020 ofereix diferents estratègies de sostenibilitat per les productores del sector audiovisual. Serveis que van des de la gestió dels residus als rodatges, càlculs de la petjada de carboni dels projectes, fins al complet assessorament, formació i seguiment de projectes de llarg format. Oliver Lupiáñez havia treballat en el sector de la publicitat i el cinema fins que el 2020 va decidir centrar-se en la sostenibilitat al seu sector.
© 2020 Clúster Audiovisual de Catalunya
Web desenvolupat per La Saladeta