Contingut publicat al butlletí Switch número 12 al juliol de 2023.

Qui tem la IA?

Cada setmana apareixen noves i millors eines d’IA per a la creació i producció audiovisual. Alhora creix la inquietud entre els treballadors de la cultura.

El senyal més recent ve dels Estats Units. El sindicat d’actrius i actors SAG-AFTRA (160.000 afiliats) s’ha afegit a la vaga que mantenen els guionistes (11.000).

Tot i que la IA no és l’únic motiu ni la principal figura a la primera línia de les reivindicacions.

  • Actrius i actors. Tenen quatre preocupacions: ser substituïts per “humans digitals” cada cop més realistes i versemblants; que s’utilitzi la seva imatge per alimentar substituts digitals; que es pugui recrear sintèticament la seva imatge en el futur; que no se’ls compensi econòmicament. Més informació.
  • Guionistes. Demanen que la IA no pugui escriure o reescriure cap material literari, ni se la pugui entrenar amb material creat pels guionistes.

Com utilitzen la IA les grans productores?

Les produccions audiovisuals professionals ja incorporen la IA en alguns dels seus processos. Per envellir o rejovenir actrius i actors, substituir dobladors, accelerar la creació d’efectes visuals, eliminar tasques de postproducció… Alguns dels darrers exemples.

Pixar i Disney. Generació de personatges de foc i aigua a Elemental. Animar personatges fets de foc i d’aigua va suposar un problema més greu del que pensaven a Pixar quan es van enfrontar a la producció d’Elemental. La solució la van trobar amb el Laboratori de Recerca de Disney a Zurich utilitzant tecnologies d’IA generativa que permeten transferir l’estil d’una imatge a una altra. Wired.

Marvel genera amb IA l’inici de Secret Invasion i esclata la polèmica. Les primeres seqüències de la nova sèrie Secret Invasion (Disney+) les va generar amb IA l’empresa Method Studios per encàrrec de Marvel. Les xarxes es van encendre de comentaris indignats per l’ús d’IA a la producció. Xataka.

Bollywood hi aposta. Amitabh Bachchan, actor i productor llegenda de Bollywood, s’ha aliat amb la plataforma Iconz Club  de Singapur per generar rèpliques virtuals amb les quals interactuar amb fans de tot el món. Variety.

Indiana Jones, rejovenit. A Indiana Jones, el dial del destí, Harrison Ford protagonitza escenes de l’aventurer rejovenit 40 anys. L’empresa Industrial Light & Magic, de George Lucas, va fer servir diverses tècniques de VFX i intel·ligència artificial per aconseguir-ho. Ho explica Indiwire.

Centenars d’eines noves. La nostra selecció

Comença a haver-hi tantes solucions de IA generativa com marques de vi. Hem seleccionat algunes novetats que poden ser útils als professionals de l’audiovisual.

Zeroscope. Eina de generació text a vídeo de codi obert. Més informació.

MotionGPT. Generador de moviments a partir de text.

Palette. Per acolorir fotografies en blanc i negre.

Storyteller. Eina d’Amazon per a escriptors i guionistes.

Midjourney v 5.2. Nova versió de la plataforma que permet generar efectes de zoom out en qualsevol imatge.

Neuralangelo. Reconstrucció d’imatges en 3D. De Nvidia.

Vimeo. La plataforma incorpora diverses eines de IA per a l’edició de vídeo.

Enquesta als EEUU: el 36% està preocupat

Més d’un terç (36%) dels treballadors de la indústria nord-americana de l’entreteniment enquestats per la revista Variety a finals de juny estaven “molt” o “una mica preocupats” per l’impacte que tindrà la IA generativa a les seves feines. El que més preocupa: la vulneració de la propietat intel·lectual.