Article publicat al butlletí Switch número 7 a l’octubre de 2022.

L’art generat per IA posa en estat de xoc a la comunitat artística

L’impacte dels sistemes que generen imatges a partir d’una breu descripció de text està trasbalsant la comunitat artística. L’última proposta apareguda aquest estiu és Stable Diffusion, de codi obert i accessible a tothom. S’afegeix a sistemes com Dall-E, Midjourney, Imagen (de Google), Bloom o Ernie VLG (xinès). (La imatge que encapçala aquest apartat s’ha creat amb Midjourney).

Cada mes n’apareix un de nou més potent o més fàcil d’usar pel públic. I cada mes apareixen noves possibilitats per integrar aquests automatismes en els programaris habituals de disseny com Photoshop, Canva, Blender o GIMP, convertint-los, així, en eines habituals per a la creació.

  • Vols crear una imatge? Prova Stable Difussion.
  • No la vols crear tu? Aquí tens 10 milions d’imatges per a triar. Open Art.
  • Prefereixes fer-ho en xinès? Ernie ViLG.
  • DALL-E ja és obert a tothom. Open AI.

Altres possibilitats:

  • Crear imatges a partir d’imatges. Google acaba de presentar Dreambooth. Pot recrear una imatge canviant el fons, afegint objectes, modificant el color….
  • De 2D a 3D. Nvidia ha creat GET3D, un sistema que genera imatges en 3D a partir de 2D
Quan la IA entra als arxius

Treballar amb materials d’arxiu sempre ha estat una feina minuciosa que necessita temps. La digitalització va ajudar a fer més ràpida i eficient la recerca, però la intel·ligència artificial està possibilitant una explotació intensiva i econòmica dels materials arxivats. Aquest vídeo de la BBC ho explica. És del 2018, però segueix plenament vigent.

L’aliança estratègica entre The Washington Post i dos pesos pesants de Hollywood, Imagine Entertainment i Creative Artists Agency, ja ha posat en marxa quatre projectes que utilitzen intensivament els arxius del diari. Vanity Fair.

Efectes visuals, més ràpids de fer i més “impossibles”

Darrere d’alguns dels efectes visuals més impactants hi ha l’ajuda invisible de la intel·ligència artificial. L’aprenentatge automàtic està ajudant a crear moments fins fa poc inimaginables. En aquest vídeo la revista Wired explica com s’ho han fet a Marvel per accelerar el procés de producció de les últimes produccions.

Està en crisi la feina de creador d’efectes visuals? Defector.