Contingut publicat al butlletí Switch número 9 al febrer de 2023.

La producció virtual marca tendència

Els entorns de producció audiovisual que integren parets de pantalles LED, motors de generació d’imatges virtuals i sistemes de tracking de càmeres als platós i sets de gravació s’està implantant acceleradament. És la producció virtual. L’ISE 2023 ho ha confirmat.

Quins beneficis aporta

  • Qualitat: els elements físics i els virtuals es fusionen creant resultats més realistes i amb una millor qualitat en comparació amb el chroma key utilitzat fins ara.
  • Estalvi: redueixen els temps i les tasques de postproducció.
  • Temps real: la creació d’efectes es pot fer en temps real.
  • Dimensió: la virtualització de l’espai fa créixer la mida dels platós.
The Mandalorian, el tret de sortida

The Mandalorian (Disney, 2019) va suposar el tret de sortida de l’expansió dels sistemes de producció virtual en cinema i televisió. David Gray, de Lux Machina, ha explicat a l’ISE 2023 com s’ho van fer per governar un equip de vuitanta persones dedicades a controlar el sistema de producció virtual. En aquest vídeo podeu comprovar la dimensió del repte.

Ja la tenim aquí
  • Gestmusic ha equipat el seu plató de Sant Just Desvern amb una instal·lació de 100 m2 (20×5).
  • Mediapro ha anunciat quatre nous platós virtuals. El primer a Barcelona amb 235 m2 de pantalles, previst per a finals del 2023, i després a Nova York, Madrid i Miami.
  • Sono, Brainstorm i Alfalite ja tenen operativa una solució conjunta de producció virtual que pot integrar-se en grans estudis o en ubicacions molt reduïdes, controlades per una sola persona.
Unreal Engineel motor que domina el mercat

Unreal Engine, d’Epic Games, ha estat un dels protagonistes de l’ISE 2023. Ara per ara és el motor de generació d’entorns virtuals més implantat arreu. Creat per a la producció de videojocs (Fortnite), s’ha convertit en una eina per a la indústria audiovisual, una acadèmia de formació de tècnics i artistes gràfics i una comunitat de desenvolupadors.