Contingut publicat al butlletí Switch número 9 al febrer de 2023.

Frenada a la realitat mixta i augmentada?

Dues notícies aparegudes simultàniament les últimes setmanes constaten que hi ha hagut una frenada important en els plans de desenvolupament de la realitat mixta i la realitat augmentada.

  • El Congrés dels Estats Units ha bloquejat la compra de 6.900 ulleres Hololens (Microsoft) de realitat mixta destinades a l’exèrcit nord americà. Conseqüència: La unitat de Realitat Mixta de Microsoft serà una de les més afectades pels acomiadaments anunciats per la companyia (10.000). Es paralitza també el desenvolupament de la Hololens 3.
  • Apple retarda indefinidamente el llançament de les seves ulleres de realitat augmentada. Manté, però, els plans de presentar uns casos de realitat mixta d’ús professional durant aquest any.

Les dues frenades estan parcialment relacionades amb una mateixa causa: problemes per assegurar una visió còmoda, estable i de qualitat.

  • Hololens: Les avaluacions internes de l’exèrcit USA després de més de cent mil hores d’entrenaments no eren convincents: els soldats es queixaven de mals de cap, nàusees i fatiga visual i un excés de llum a la pantalla que els feia fàcilment localitzables.
  • Apple pretenia posar al mercat unes ulleres de realitat augmentada que es puguessin portar tot el dia. Sembla que, de moment, no se’n surten. Ni ells ni ningú està trobant una òptica que pugui brindar un ampli camp de visió i una bona visibilitat.

Més informació: BloombergEnrique DansMetanews.

Predint el metavers

Encara amb moltes indefinicions pendents i debats oberts sobre el futur del metavers, es van publicant pronòstics.

Wunderman Thomson publica les 100 principals tendències per al 2023. Sobre les tecnologies immersives destaquen:

  • Els fabricants de VR i AR busquen més la qualitat que el preu.
  • Els usuaris estan disposats a crear-se una nova identitat digital.
  • Creix l’acceptació de l’entreteniment via realitat augmentada.
  • Es consolida el VR dating.
  • Els mapes es convertiran en una nova interfície de navegació a Internet. Informe.
Mckinsey és molt optimista

La consultora creu que, el 2030, el metavers mourà 5 bilions de dòlars (trillion) a tot el món. Basa la predicció en enquestes i dades diverses, una de les quals diu que el 60% dels consumidors estan animats (excited) a traslladar al metavers activitats del seu dia a dia, com formació, relacions socials, compres o fitness. (Ara per ara, el percentatge d’entusiastes sembla exagerat) Informe.

Qui és qui en la indústria XR espanyola

Ha aparegut la guia XR from Spain 2022 amb una llista exhaustiva de les empreses espanyoles que es dediquen a la realitat virtual, mixta o augmentada, classificada per verticals. També s’ofereixen dades del sector. Us la podeu descarregar aquí.

Criaturas Inmersivas, nou podcast d’Eva Domínguez

Eva Domínguez, experta en narratives immersives, ha posat en marxa el podcast Criaturas Inmersivas. Cada setmana reflexiona sobre com recórrer el camí cap a la Internet tridimensional i com la realitat mixta i augmentada, el metavers, la intel·ligència artificial o la web3 canviaran la nostra manera de comunicar-nos. Els podeu seguir aquí.