Contingut publicat al butlletí Switch número 8 al desembre de 2022.

Els millors invents del 2022

La revista Time ha publicat una selecció de 200 invents del 2022 que ens “canvien la manera de viure”. En l’àmbit de l’audiovisual destaquem:

Generador automàtic d’imatges DALL-E d’Open AI. És el sistema pioner de generació automàtica d’imatges a partir de textos, un vell conegut dels seguidors d’aquesta newsletter.

Render 3D automàtic NeRF de NVidia. D’ús gratuït per a fins no comercials, l’eina converteix imatges estàtiques (o arxius de vídeo) en escenes 3D realistes mitjançant una nova tecnologia basada en IA anomenada “camps de radiació neuronal” o NeRF.

Un televisor a les ulleres. Les Viture One XR són unes ulleres de “realitat mixta” que ofereixen una experiència visual comparable a un televisor de 120”. Costen 500 dòlars.

Els mons virtuals hiperrealistes d’Unreal Engine-5 d’Epic Games. L’eina permet construir grans mons virtuals, poblar-los de “metahumans” i generar efectes d’il·luminació ultra realistes.

Més enllà dels hologrames. Les pantalles SolidLight de Light Field Lab recreen objectes en 3D. Els seus hologrames sobresurten de la pantalla i es comporten, visualment, com els objectes físics que representen.

Immersió tàctil d’última generació amb Skinetic Haptic Vest, una armilla que, combinada amb cascos de realitat virtual, permet tenir sensacions físiques de la vida real (tremolors, cops, sacsejades…).

Seül, una ciutat al metavers. La capital coreana ha dissenyat una estratègia (2022-2026) per incorporar tota mena de serveis al metavers. Des d’educació, administració virtual, oferta cultural… La plataforma s’està posant en marxa aquests dies.