El propòsit de marca i com comunicar-lo centren la VIII edició del Zoom Marques

Professionals i directors de comunicació, publicitat, màrqueting i de el sector audiovisual han assistit  a la 8a edició de Zoom Marques, la trobada anual organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya en col·laboració amb Foment del Treball Nacional, l’Associació de Directius de Comunicació de Catalunya Dircom, el Club de Màrqueting de Barcelona i BCMA Spain.

Sota el títol “Branded Content amb propòsit”, el Zoom Marques ha analitzat en una taula rodona la necessitat que les marques comptin amb un propòsit clar per impactar de manera positiva en l’entorn i en la societat, i respondre així a les demandes d’un consumidor cada vegada més conscient i responsable. Aquest propòsit ha de ser un dels protagonistes de la comunicació de marca, de manera que la sessió ha abordat també com el branded content és clau per connectar de forma qualitativa amb aquest nou consumidor.

Ha accelerat la covid-19 la recerca d’un propòsit per part de les marques? Pot una marca sense propòsit tenir èxit? Què esperem els consumidors de les marques? Cal que comuniquin de forma activa el seu propòsit? De quina manera el branded content és un actiu innovador i eficaç per connectar amb el consumidor? Quins formats són adequats per al branded content?

Aquestes són algunes de les qüestions abordades a la taula rodona, que ha comptat amb la participació d’Ana Palencia, Directora de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat d’Unilever; Carlos Sanchez-Llibre, cofundador de Bakery Group i de Tomando Conciencia, i Marc Ros, fundador i CEO d’AFTERSHARE. La periodista Leticia Iglesias, actualment editora i presentadora de l’informatiu matinal de Telecinco i ex directora de Comunicació de Coca Cola Espanya, ha moderat la sessió.

L’esdeveniment, en format híbrid causa de l’actual situació sanitària, s’ha celebrat de manera presencial amb aforament reduït, i alhora, s’ha retransmès en streaming gràcies a un innovador sistema de realització audiovisual.

El compte de resultats ja no és l’epicentre de les marques

L’informe anual “Global Màrqueting Trends 2021” elaborat per Deloitte a partir d’una enquesta a més de 2.500 consumidors i 400 executius de les empreses més rellevants del món, destaca el propòsit de marca com la principal tendència de l’2021. L’agilitat, la human experience, la confiança, la participació, la fusió i el talent són les altres tendències que marcaran el màrqueting d’aquest any.

Com afirma Marc Ros, “El propòsit d’una empresa és allò pel que mereix existir. La pandèmia de la Covid-19 ha reforçat el fet que la finalitat ja no justifica els mitjans. Les organitzacions han de redefinir el seu concepte de creixement, més enfocat cap a una consciència més gran i un impacte menor. Només sobreviuran les marques que siguin capaces de solucionar un problema o que tinguin alguna cosa a aportar en l’àmbit social o ambiental”.

El propòsit de marca ha de formar part de la comunicació de qualsevol empresa o institució, que ja no es limita a promocionar el seu producte, sinó que explica una història que transmet aquest propòsit. Avui en dia les marques han de promoure, conscienciar i donar exemple. És el cas d’Unilever, com explica Ana Palencia: “Som una marca amb propòsit des nostre naixement, encara que no vam començar a comunicar-ho fins al 2010, abans que es establissin els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Actualment és un mandat de nostre president que cadascuna de les nostres marques tingui un propòsit”. Tant és així que segons Palencia “les marques que comuniquen el propòsit estan creixent el doble de ràpid que les que no ho fan. Ara els consumidors són més actius i volen connectar amb marques que prenen responsabilitat i penalitzen les que no ho fan “.

En aquest context, el branded content és un actiu de comunicació de les marques per connectar amb un consumidor cada vegada més conscient, compromès i exigent. Segons Carlos Sanchez-Llibre, “el branded content és un actiu de comunicació produït per una marca que aporta contingut rellevant i d’interès per a la seva audiència “. Sanchez-Llibre també ha destacat que des de la BCMA presentaran pròximament una metodologia per analitzar com d’aliniat està el branded content d’una marca amb els seus valors. “És important que totes les marques puguin usar-la per incorporar el propòsit en la seva cadena de valor i ser coherents amb els seus compromisos “.