El Clúster Audiovisual presenta les tendències del sector a l’”Informe Switch: L’audiovisual augmentat”

El passat 25 d’abril el Clúster Audiovisual de Catalunya va presentar l’Informe Switch: L’audiovisual augmentat. L’acte va tenir lloc al Campus de la Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb la Càtedra Futurs de la Comunicació.

Nascut a partir del butlletí Switch, una publicació bimensual que es va iniciar al novembre de 2021, l’Informe Switch: L’audiovisual augmentat analitza les principals tendències que estan modelant el futur del sector audiovisual i les divideix en tres conceptes clau: la intel·ligència artificial (IA), l’audiovisual immersiu i el Web3.

La presentació va iniciar-se per part del seu editor, Joan Rosés, que va explicar l’estructura i contingut de l’Informe mostrant alguns dels exemples citats a dins: inclou més de 300 empreses, casos d’èxit i experiències locals i internacionals i aporta una visió instantània del moment actual al sector audiovisual.

L’acte va continuar amb una taula rodona sobre IA i creativitat moderada per Joan Rosés, on hi van participar Ramon López de Mántaras (professor d’Investigació de l’CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA)), Karina Gibert (directora del centre d’investigació Intel·ligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC)), Lluís Nacenta (comissari de l’exposició sobre Intel·ligència Artificial que prepara el CCCB a l’octubre del 2023) i Anna Giralt Gris (codirectora del Fest del +RAIN Film Festival i cofundadora del laboratori de recerca aplicada i creació cinematogràfica Artefacto).

En el debat, Ramon Lopez de Mántaras va criticar l’alliberament de la IA sense prudència i va puntualitzar que té limitacions perquè no té comprensió real del que està fent i no n’hi ha cap que sigui capaç de trencar regles, de moment només reprodueixen patrons. Karina Gibert, va argumentar que Catalunya es troba en les condicions per ser hub d’IA al sud d’Europa i pionera en ètica i IA. Des del punt de vista del sector creatiu, Lluís Nacenta va parlar dels reptes amb què s’està trobant en el procés de fer una exposició sobre IA, com saber què determina l’autoria d’una peça, i la relació que té amb la creativitat i els diferents canals artístics. I Anna Giralt Gris va exposar la seva voluntat de fer-se preguntes sobre la IA, punt on se situa el +RAIN, el primer festival europeu de films generats amb IA.

En conclusió, els ponents van expressar que el sector audiovisual ha de ser conscient de la responsabilitat que comporta aquest creixement frenètic i les seves conseqüències. En aquest sentit, l’Informe Switch: L’audiovisual augmentat és una eina valuosa que permet mantenir l’actualització de les noves realitats del sector.