Article publicat al butlletí Switch número 6 al juliol de 2022.

Cap a l’ultrarealisme sintètic

L’ultrarealisme sintètic avança a passos de gegant. No només en el disseny de decorats o efectes visuals sinó en la creació de personatges que complementen o substitueixen actrius, actors, assistents personals…


Personatges

  • Substitució d’actors i actrius. El 2020 l’actriu Malika Alaoui va haver d’interrompre el rodatge de la telenovela francesa Plus Belle La Vie per Covid. Solució: un personatge sintètic hiperrealista la va substituir. Aquest va ser el resultat.
  • Màrqueting. DeepTomCruise és una producció per a TikTok de “falsos” Tom Cruise que es promociona en multitud d’escenes creades virtualment.
  • Interaccions en temps real. Hyperreal, una empresa amb seu a Estats Units i també a Barcelona, mostra aquest exemple d’una model virtual conversant amb persones físiques o ballant enmig de ballarins reals.
  • Avatars. Per construir avatars fotorealistes cada cop es requereix menys infraestructura. Aviat es podran fer amb un Iphone. Meta els està provant.

Espais

També augmenta el nivell de realisme sintètic en la creació d’espais virtuals. L’artista Lorenzo Drago mostra una reproducció de l’estació de tren de Toyama al Japó recreada amb el màxim detall.

Veus

Top Gun: Maverick un dels reptes ha estat recuperar la veu de Val Kilmer que en les sagues inicials interpretava el paper de Tom “Iceman” Kazansky. Feina aconseguida. L’empresa que ho ha fet és Sonantic. Aquí podeu veure la impressionant qualitat de les veus artificials ultrarealistes que produeix.

Coneixes Voctro Labs? És una startup sorgida de la Universitat Pompeu Fabra amb una llarga tradició de veus sintètiques vinculades a la música. Voctro Labs.