Contingut publicat al butlletí Switch número 12 al juliol de 2023.

AV immersiu: Els quatre objectius que persegueix Apple

Un mes i mig després que Apple presentés el nou dispositiu Vision Pro s’han publicat prou anàlisis per fer un balanç del què aportaran les ulleres quan es posin a la venda l’any que ve. Quatre idees centrals orienten els nous dispositius:

1) Res de metavers: és l’hora de la “computació espacial”. Apple fuig de conceptes com “metavers” i evita parlar de realitat augmentada, virtual o mixta. La idea central sobre la qual pivotarà el desplegament de Vision Pro és el de la “computació espacial”.

  • Què és? Les ulleres es converteixen en un ordinador del què desapareixen les pantalles. Suposadament, incorporen prou qualitat de visió i comoditat per treballar en tota mena d’aplicacions professionals i entretenir-se mirant pel·lícules en una resolució molt alta.

2)  interactuar de forma natural. Per interactuar, les Vision Pro no necessiten comandaments ni artefactes complementaris. La mirada és el cursor, i les mans i els dits, el ratolí.

3)  No aïllar. Els cascos de RV i també de RA són artefactes estranys que tapen la cara i l’expressivitat dels ulls. Vision Pro també ho fa, però incorpora un truc: que et puguin veure els ulls, o per ser més exacte, que es pugui identificar una rèplica de la teva mirada gràcies a unes microcàmeres.

4) No cansar. Les ulleres de RV o RA han anat millorant la qualitat de les òptiques i la latència, però encara es fa pesat portar-les molta estona. Les Vision Pro han aconseguit una qualitat òptica excepcional (pantalles Micro-Oled amb 23 milions de píxels) i la bateria és externa per alliberar pes.

  • Triomfaran? Per a alguns analistes el dubte sobre el seu èxit no rau tant en els 3500 dòlars que costaran (el llançament d’Apple sempre han apostat per un segment alt i fidel del mercat). Els inquieta que fins ara no s’ha vist cap fotografia dels directius d’Apple amb les ulleres posades.

Per aprofundir en l’anàlisi us recomanem: Stratechery / Ben Evans / Mindtricks.

Falten professionals de tecnologies immersives

L’informe Industria Inmersiva en España 2023, elaborat per l’Associació Inmersiva XR, confirma un dels problemes endèmics del sector: la manca de professionals formats en aquestes tecnologies. El 84% de les empreses consultades diuen que els resulta difícil trobar treballadors preparats.

Altres dades:

  • El 100% de les empreses XR ha de donar formació als clients.

  • El 92% preveu augmentar el volum de facturació el 2023.

  • Només el 20% de professionals són dones. Descarregar.
Les apps de training amb XR creixeran

Si es mantenen les taxes de creixement actual, el 2027 hi haurà 16 milions de dispositius RA i RV al món dedicats exclusivament a tasques de training i formació en els àmbits professionals de la indústria, la sanitat, l’urbanisme… Segons un informe de ABI Research.