Contingut publicat al butlletí Switch número 14 al novembre de 2023.

2024: Després de la tempesta no arriba la calma

Mapa de Smallville, on 25 “agents intel·ligents” interactuen amb autonomia.

Després d’un 2023 d’expansió explosiva de la IA, el 2024 apunta tendències de consolidació, però també veurem innovacions potents.

  • La IA s’integrarà en tota mena de programaris.
  • Guanyen els grans. Concentració empresarial i depuració d’startups.
  • Ús habitual de la IA a la indústria AV. Sobretot en animació, efectes visuals i producció virtual.
  • La generació de vídeo farà un salt de qualitat.
  • Es consolidaran els “agents intel·ligents” per automatitzar la nostra relació amb les màquines i simular entorns complexos.

Els “agents intel.ligents” es consoliden

Els “agents intel·ligents” són automatismes capaços de coordinar i governar altres bots o mecanismes autònoms. Els dius el que vols i els “agents” es busquen la vida per resoldre la teva petició.

A l’audiovisual es podran aplicar per simular accions i reaccions de personatges. Smalville és un projecte de Google en el que 25 “agents” simulen la vida en una petita ciutat.

  • Bill Gates: “Els agents canviaran de dalt a baix la nostra relació amb les màquines. No hauràs de fer servir aplicacions diferents per a tasques diverses. Simplement, diràs al teu agent el que vols fer i ho farà: redactar correus i enviar-los, comprar entrades, planificar viatges, reservar restaurants… Són proactius i capaços de fer-te suggeriments“.

Integració de serveis / concentració empresarial

Davant l’allau de startups i solucions IA, les grans tecnològiques aposten per integrar tota mena de serveis. Adobe va ser dels primers a incorporar funcionalitats IA als seus programaris de disseny i edició.

  • OpenAI ha anunciat que llançarà una botiga GPT on desenvolupadors externs podran comercialitzar solucions especialitzades i personalitzades.
  • Microsoft anuncia un desplegament total de la IA en els seus programaris sota la marca Copilot.
  • El poder i l’economia de la IA es concentra i moltes startups sorgides i finançades generosament el darrer any ho passaran malament per mantenir-se. Se n’espera una forta purga.

Vídeo IA: a la recerca de qualitat professional

Es va acostant el dia en què la generació de vídeo amb IA ofereixi prou resolució i estabilitat per construir seqüències de vídeo consistents.

Un nou salt de qualitat l’ha donat Runway, empresa líder en generació de vídeo, amb l’actualització de les seves eines GEN-1 i Gen 2.

En aquest enllaç hi teniu uns quants exemples del que s’està aconseguint.

  • Meta anuncia el llançament d’EMU Video que integra la generació de text a vídeo i l’animació d’imatges estàtiques, una nova metodologia que supera les limitacions actuals. De moment només genera vídeos de 4 segons. En la mateixa línia apunta Stable Video Diffusion per a vídeos d’entre 3 i 30 segons.
  • Investigadors de l’empresa Sense Time (Hong Kong) presenten Story to Motion, un model de generació de vídeo capaç d’encadenar seqüències a partir de prompts de text.